چرا صندوق های قرض الحسنه خانوادگی شکست می خورند؟
هر کار ساده ای هم به نوبه ی خود پیچیدگی هایی دارد. درست مانند راه اندازی یک قرعه کشی ساده ای که همه ی ما یا آن را دیده ایم یا خود عضوی از آن بوده ایم. همین قرعه کشی که از ابتدا کاملا برای سرگرمی و جذابیت بیشتر دورهمی هایمان پیشنهاد و راه اندازی شده است، کلی باید و نباید دارد. کلی سوال و ابهام در شرایط و روند آن برای شرکت کنندگان پیش می آید. بد نیست بعضی از این سوالات و ابهامات را در اینجا ذکر کنیم.
_کسی که اسمش در قرعه کشی اول در می آید با کسی که ماه ها منتظر مانده و آخرین نفر می شود به یک اندازه باید پول بگیرند؟
_کسی که نامش از قرعه در می آید با هر قسط چه مقدار اضافه پرداخت کند؟
_چگونه قرعه کشی انجام شود که تقلبی در آن صورت نگیرد؟
_محل برگزاری قرعه کشی کجا باشد؟
_نحوه ی پذیرایی از شرکت کنندگان چگونه باشد؟
_آیا همه ی اعضا باید هنگام قرعه کشی حضور داشته باشند یا با تعداد مشخصی هم قابل قبول است؟
و همینطور سوالات مختلفی که فقط برای همین قرعه کشی ساده به ذهن افراد می رسد. حالا تصور کنید که این قرعه کشی ها بخواهد شکلی رسمی تر به خود بگیرد و در قالب یک صندوق قرض الحسنه با تمام ریزه کاری هایش به کار خود ادامه دهد. پس روش تشکیل صندوق قرض الحسنه خانوادگی را بدانید. این کار حتما به قوانین و چارچوب هایی نیاز دارد. بهتر است به فکر مشکلات احتمالی آینده باشیم و از همان ابتدا راه حل ها را در قالب قوانین مکتوب، به اطلاع اعضا برسانیم.
شاید خالی از لطف نباشد که در این مطلب عوامل و دلایل شکست صندوق های قرض الحسنه خانوادگی را برشماریم. پس با ما همراه باشید.
قانون و چارچوبی مدون و مکتوب وجود ندارد
شاید در ابتدا این جمله خنده دار به نظر برسد و با خود بگویید مگر چند نفر فامیل این حرف ها را با هم دارند. باید بگویم، بله این حرف ها را با هم دارند و گاهی اختلافات و حرف و حدیث ها از همین صندوق ها در خانواده شروع و منجر به گسستگی روابط می شود. پس اساسنامه برای تمام صندوق ها با هر تعداد اعضا لازم و ضروری است. آنقدر مهم است که تا قوانینی برای آن وضع نکردید نباید اقدام به دریافت وجه و پرداخت وام کنید.
برای نوشتن اساسنامه هم می توانید با رای اعضا چند نفر را به عنوان نماینده و مسئول انتخاب کنید. این نمایندگان پس از شنیدن نظرات اعضا قوانینی برای صندوق وضع می کنند و با امضا کردن آن اعتباری به آن اساسنامه می دهند.
این اساسنامه می تواند شامل نحوه ی عضو گیری، نحوه ی اعطای وام و بازپرداخت آن،میزان سرمایه هر نفر و چیزهایی از این دست باشد.
جلسات منظم تشکیل نمی شود
نظم در چنین صندوق های بسیار مهم است. تاریخ دقیق جلسات باید مشخص باشد. محل تشکیل جلسات و نحوه ی برگزاری آن یکی از دلایل بی نظمی در آن هاست. اگر صندوق شما از افراد درجه یک و دو فامیل تشکیل شده است که دیگر عالیست. تاریخی را در ماه تعیین کنید و هر ماه به خانه ی یکی از اعضا بروید. با اینکار هم دید و بازدیدی از هم کرده اید و هم به امورات صندوق رسیدگی خواهید کرد. در همین دورهمی ها است که از مشکلات هم باخبر می شوید و از یکدیگر دستگیری می کنید. برای تعین نوبت هر فرد هم می توانید از قرعه کشی یا هر روش دیگری استفاده کنید.
شرکت در جلسات را جدی نمی گیرند
متاسفانه بعضی از اعضا به جز همان جلسات اول یا درست بعد از دریافت وامشان دیگر در جلسات دیده نشده اند. به نحوی که این غیبت طولانی آن ها گاهی موجب نگرانی سایر اعضا می شود. شاید یکی از دلایل این عدم حضور، نداشتن همان قانون و اساسنامه باشد. شاید اگر حضور در جلسات به یک قانون تبدیل شود و غیبت غیر موجه شامل جریمه های مختلفی اعم از پرداخت مبلغی یا به تعویق افتادن اعطای وام شود افراد اهمیت بیشتری به آن دهند.
اقساط را به موقع پرداخت نمی کنند
کسی که وام خود را دریافت کرده و متاسفانه تعهدی به بازپرداخت آن ندارد باید خود را جای کسانی که در صف انتظار وام هستند بگذارد. اگر دریافت کنندگان قبلی نیز وام اقساط خود را به طور منظم پرداخت نمی کردند، الان او نیز در همان صف در انتظار وام مورد نیازش بود. در واقع پرداخت به موقع اقساط یعنی نظم بیشتر در پرداخت وام، کوتاه تر شدن صف و کمتر شدن زمان انتظار و همه ی این تاثیرات مثبت دوباره به ما و البته جیب ما بر میگردد!
هر کسی ساز خود را می زند
شاید فامیلی بودن با همه ی مزیت هایی که دارد به پاشنه آشیل و نقطه ضعفی برای این صندوق های قرض الحسنه تبدیل شده باشد. گاهی اوقات اعضا به واسطه ی نسبت نزدیکی که با یکدیگر دارند قوانین را نادیده می گیرند و دوست دارند نظرات آن ها حتما اجرایی شود. دایی بزرگ است و سن و سالی از او گذشته. انتظار دارد به خاطر ریش سفیدش هر چه گفت همه بگویند چشم؛ بدون در نظر گرفتن منافع و اهداف کلی صندوق! یا هر کسی با توجه به شرایط مالی اش انتظار دارد مبلغ اقساط یا حق عضویت ها کمتر یا بیشتر شود واگر نه بشنوند بالکل منکر فامیلی خواهند شد. وقتی قانونی برای چیزی در نظر گرفته شد، هه باید خود را مجاب به اجرای آن بدانند؛ بدون هیچ استثنایی.
گزارش های شفافی از عملکرد صندوق وجود ندارد
این حق همه ی اعضا است که بدانند صندوق در چه وضعیتی قرار دارد، میزان سرمایه ی آن چقدر است و از سود و زیانش مطلع باشند. دادن چنین گزارش هایی به اتحاد اعضا و همسو شدن آن ها بسیار کمک خواهد کرد.
راه حل چیست؟
بسیاری از این مشکلات مطرح شده تنها با یک تصمیم و تغییر به موقع قابل حل و حتی پیشگیریست. شاید شما برای رفع این مسائل فایل اکسل صندوق قرض الحسنه را پیشنهاد کنید و شاید یک پله بالاتر بروید و بدون آگاهی از معایب نسخه ویندوزی به سراغ آن بروید و با خود فکر کنید همین کافیست اما پیشنهاد ما به شما نسخه ی تحت وب است.
استفاده از نرم افزار صندوق قرض الحسنه ی تحت وب گندم چاره ی خوبی برای دردسرهای صندوق شماست. اگر از نرم افزار استفاده کنید چند قدم جلوتر از سایرین خواهید بود. چون با زحمت کمتر و منظم تر صندوق خود را مدیریت کرده اید. در جلسات به جای حساب و کتاب و شمردن پول، زمان بیشتری به معاشرت با اقوام می پردازید و برای اطلاع اعضا از عملکرد صندوق تنها کافیست گزارش های مختلفی که از طریق نرم افزار گرفته اید را به سمع و نظر آن ها برسانید.
این نرم افزار به واسطه ی تحت وب بودنش این امکان را برای تک تک اعضا فراهم کرده است تا بتوانند وارد حساب خود شوند، از وضعیت حساب خود مطلع گردند، درخواست وام خود را ثبت کنند و با پرداخت اینترنتی اقساط، بار سنگینی را از شانه های مدیر صندوق بردارند. چون با پرداخت اینترنتی دیگر نیازی به بررسی عدم مغایرت وجود ندارد. نیاز به هیچ دفتر و دستکی هم برای ثبت این تراکنش ها، درخواست های وام، پرداخت ها و دریافت ها و سوابق هر حساب نیست؛ چون همه ی اینها در نرم افزار به صورت خودکار ثبت می شود. انواع گزارش ها از بدهکاران حق عضویت و وام، بستانکاران، سود و زیان، گردش مالی و… تنها با چند کلیک برای مدیر در دسترس خواهد بود. امکان ارسال پیامک جهت اطلاع رسانی یا به بدهکاران یا درخواست کنندگان وام نیاز به تماس های زیاد را نیز برطرف کرده است. اپلیکیشن اندروید نرم افزار گندم هم که دیگر کار را مثل آب خوردن ساده و البته لذت بخش تر کرده است.
خب؛ فکر می کنم یک مدیر صندوق به چیز دیگری نیاز ندارد و در هر جلسه تنها به معاشرت با اقوام و دوستان خواهد پرداخت، بدون اینکه به کاغذ و خودکار و ماشین حساب نیازی داشته باشد.