6 روش آموزش پس انداز به کودکان

5 دقیقه و 23 ثانیه اسفند 14, 1402

پس انداز پول یکی از مهم ترین بخش های ایجاد ثروت و داشتن پایه های امن مالی است. با این وجود بسیاری از ما اهمیت پس انداز را با آزمون و خطا و تجربه یاد گرفته ایم. بسیاری از ما در مدرسه درباره ی اهمیت پس انداز و صرفه جویی واقعا آموزشی ندیده ایم و درست در بزرگسالی متوجه می شویم که باید فکری برای خودمان بکنیم و تازه به این فکر می افتیم که از خود بپرسیم چرا پس انداز نمی کنیم؟
اما راه هایی وجود دارد تا نسل بعدی با چنین ضعفی دست و پنجه نرم نکند و دارای قدرت عمل باشد. شروع این راه با آموزش اهمیت پس انداز از همان سال های ابتدایی زندگی فرزندانمان است. پس لطفا این 6 روش را به فرزندانتان بیاموزید:

با قلک شروع کنید

قلک

قلک یک روش عالی برای آموزش به کودکان است. به فرزندتان بگویید که قرار است این قلک را با سکه و اسکناس کاملا پر کنند. برایشان توضیح دهید قلک به منظور پس انداز پول برای آینده است و هرچه بیشتر پس انداز کنند پول آن ها بیشتر خواهد شد.

حساب بانکی باز کنید

حساب بانکی

زمانی که قلک پر شد، دلبندتان را به بانک ببرید و یک حساب پس انداز برایش باز کنید. به او بگویید که چه مقدار پول قرار است پس انداز شود بنابراین او می تواند درک درستی از میزان پولی که دارد داشته باشد. با این کار انگیزه ی خوبی برای آن ها ایجاد می شود و متوجه خواهند شد که اگر به این پول دست نزنند با گذر زمان به مقدار آن اضافه خواهد شد.

از شیشه های پس انداز استفاده کنید

شیشه های پس انداز

وقتی فرزند شما جدید ترین و زیباترین اسباب بازی را می خواهد به او بفهمانید که برای خواسته اش باید پس انداز کند. برای هر کدام از آرزو ها و خواسته هایش یک شیشه به او بدهید و هر هفته به عنوان تشویقی برای پس اندار کردن به او پول توجیبی بدهید.
به عنوان مثال اگر قرار است در هفته پنج هزار تومان به او بدهید، آن را هزار تومان هزار تومان به او بدهید. فرزندتان می تواند همه ی آن را برای خرید یک چیز خرج کند یا آن را بین شیشه های مختلف و برای داشتن چند چیز ذخیره کند.
جهت تشویق به پس انداز برای اهداف کوتاه مدت آن ها، تصویری از آنچه که مشتاق به خریدنش هستند را روی شیشه بچسبانید تا یک یاداور دیداری برای آنچه برایش تلاش می کنند داشته باشند.

آموزش این مفهوم به کودکان کوچکتر و خردسالان میتواند به روش های دیگری نیز انجام شود. به عنوان مثال استفاده از کوپن ها، ستاره ها و برچسب هایی که به عنوان تشویق کارهای خوب شان به آنها میدهیم. می توانیم قراری با فرزندمان بگذاریم که اگر ستاره هایش به ده تا برسد برایش بادکنک می خریم. اگر به بیست تا برسد کارتون مورد علاقه اش را می خریم و اگر به سی تا برسد اسباب بازی به انتخاب خودش (و البته نظارت ما) برایش خواهیم خرید. یا مثلا برای هر کوپن 10 امتیاز قائل شویم. روی کاغذ بزرگی خواسته های کودک را مینویسیم یا تصویری از آن می کشیم و برای هر خواسته به نسبت ارزش آن، امتیازی درنظر می گیریم. به کودک میگوییم که برای هر مرحله به چه تعداد کوپن نیاز دارد و به این ترتیب مفهوم تلاش برای پس انداز را در حد فهم کودک و به شیوه ای جذاب به او آموزش میدهیم.

زمان بندی کنید

زمانبندی

درک زمان و پول برای یک کودک می تواند سخت باشد. تحقیقات نشان می دهد که یک ساعت آموزش مالی بعد از حدود 5 ماه به تدریج فراموش می شود. برای اینکه پیامتان در ذهن کودک ثبت شود، بهتر است آموزش در بهترین زمان و به طور مداوم انجام شود. اگر می دانید که کودکتان هر سال برای تولدش مبلغ مشخصی به عنوان هدیه دریافت می کند، صحبت کردن درباره ی آن پول و بودجه بندی کردن آن باید درست قبل از دریافت باشد نه بعد از آن.
یکی از روش های آموزش مستمر، ایجاد زمان بندی است. با ایجاد مرحله بندی و مشخص کردن تعداد گام های رسیدن به هدف فرزندتان خواهد دید چه زمانی به خواسته ی خود میرسد.
فرض کنید شما هفته ای 5.000 تومان به او می دهید و او می خواهد 50.000 تومان پس انداز کند. اگر او همه ی پول توجیبی خود را پس انداز کند در 10 هفته یا 3 ماه به آنچه می خواهد دست خواهد یافت. پس شروع کنید:
یک کاغذ نسبتا بزرگ و یک خودکار بردارید. خطی رسم کنید. یک طرف خط عدد 0 و طرف دیگر آن 50000 (یا هر مقدار که هدف کودک است) را بنویسید. نقاطی را نیز در بین دو نقطه ی ابتدایی و انتهایی علامت بزنید. این نقاط مانند پله های یک نردبان عمل می کنند و رسیدن به بالاترین پله را آسان و ممکن می سازند. می توانید این نقاط را به صورت درصد نشان دهید. 25% ،50% و 75% . حالا کودک شما می داند برای رسیدن به هدفش چه مسیری را در چند مرحله باید طی کند.
هربار که پس اندازی انجام شد خطی رسم کنید تا نشان دهنده ی میزان پیشرفت او در رسیدن به هدف باشد. به او بگویید که با کامل کردن هر مرحله هدیه ای کوچک از شما دریافت خواهد کرد. این هدایای کوچک به کودک انگیزه ای می دهد تا مسیرش را ادامه دهد.

الگو باشید

والدین الگوی فرزندان

کودکان با مثال یاد می گیرند. بنابراین بهترین روش آموزش پس انداز به کودک این است که خودتان به عنوان والدین شروع به پس انداز کنید. برای خودتان قلکی داشته باشید و به طور مرتب در آن پول بیندازید. زمانی که برای خرید می روید به کودک خود نشان دهید چطور میان قیمت های مختلف تفاوت قائل شود و توضیح دهید چرا خرید یک چیز نسبت به خرید چیز دیگر احساس بهتری در ما ایجاد می کند.
پیام خود را در هر پرداختی تکرار کنید که شما بخشی از پول خود را برای آینده و آمادگی برای آن ذخیره می کنید. به آن ها یاد دهید که چرا و چگونه برای آینده ی تحصیلی آن ها و هزینه های دانشگاه شان پس انداز می کنید.

درباره اش صحبت کنید

با کودکان صحبت کنید

یکی از مهمترین کارهایی که می توانید انجام دهید صحبت کردن درباره ی پول و اهمیت پس انداز کردن آن است. پول چیز ترسناک یا ممنوعی برای حرف زدن نیست. از مباحث مالی تحت عنوان لحظات و زمان های آموزشی استفاده کنید. پاسخ به سوال ساده ای مانند ” آیا ما ثروتمند هستیم؟ ” می تواند به نحوی انجام شود که تاکیدی بر ارزش های خانواده مانند پرتلاش بودن و خرج کردن مسئولانه باشد.
درباره تفاوت میان نیاز و خواسته با آنها صحبت کنید و به آن ها بگویید آنچه را می خواهند لزوما مورد نیازشان نخواهد بود. به آن ها یاداوری کنید که همیشه برای صحبت کردن درباره ی مسائل مالی و شیوه های نو برای پس انداز آماده اید. بپرسید از آن ها که برای چه پس انداز می کنند و میخواهند آینده شان چگونه باشد.
پرسیدن سوالات خوب و هدفمند تلنگری می شود برای آنها تا آینده نگری بیشتر و رابطه ی بهتری با پول داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با تیم حرفه ای گندم در ارتباط باشید

کارشناسان ما در تیم پشتیبانی گندم آماده‌ی پاسخ‌گویی به سوالات شما عزیزان هستند

دانلود کاتالوگ